augusztus 18, 2018

Nílus Gyöngyei

Kyra Bellydance Artist

“Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni !”
(Walt Disney)

Volt egy álmom, már egészen Kislány korom óta szerettem volna valami maradandót alkotni, ami akkor is működik, ha nem közvetlenül vagyok a része.

Amikor elkezdtem táncolni, először szólista voltam, nem szerettem sosem beállni a sorba, nem szerettem csoportban dolgozni, mert mindig valami olyat csináltam, ami eltér az „átlagostól”, ami formabontó, különleges, úgy gondoltam, hogy a csapat csak visszahúz és ezért már a kezdetektől törekedtem arra, hogy a magam ura lehessek.

2-3 év kemény munka, fejlődés, szorgalom meghozta a várva várt sikert, több versenyen is rögtön eredményesen szerepeltem, sosem voltam első, inkább általában 2. helyezést értem el, de mindig valamiben különleges és „más” voltam, amivel, azt hiszem, hogy sokáig nem is tudtak mit kezdeni a szakmában, talán még most sem tudnak. Ez idő alatt, egyre többen megkerestek tanítással, én nem gondoltam rá, de mivel volt szabad időm a gimnáziumi éveim alatt, ezért belevágtam, gondoltam jó lesz egy kis „zsebpénzt” keresni! Igazából nem hittem abban, hogy jó lesz nők között dolgozni nap, mint nap, nem tudtam elképzelni, hogy ilyen fiatalon, miben is tudom majd segíteni őket!

19 évesen kezdtem el tanítani, hamar kiderült, hogy tehetségem is van hozzá, rengetegen jártak az óráimra és imádtam tanítani, látni, hogy megnyílnak, átalakulnak a nők, megélik nőiségük különböző állomásait, nagyon jó érzéssel töltött el engem is minden óra, kihívás volt és ez az érzés a mai napig tart!

Több Tánciskolában tartottam órákat, folyamatosan egyetem mellett is, majd lediplomáztam, Egészségtan-tanár lettem, közben elkezdtem a második diplomámat, mint Szociológus hallgató és felkértek tanítani a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Testnevelési szakára, ahol Versenytáncokat és Keleti tánc órákat tartottam.

2003-ban jött az első fordulópont a gondolkodásomban, elkezdtem érezni, hogy a tanítások során sokkal közelebb kerültem másokhoz és így ők is hozzám, élveztem, hogy fejlődnek mellettem nők, úgy, hogy én is fejlődök általuk, kialakult egy csapatmunka, egymásért tettünk és ezáltal megfogalmazódott bennem, hogy szeretnék egy saját csapatot, akik úgy, ahogy megálmodtam dolgokat, akár színpadra is tudják vinni, de természetesen először még kisebb álmaim voltak, inkább egy olyan közösség teremtése, amit közös célok, élmények, sikerek kötnek össze!

Így született meg a NÍLUS GYÖNGYEI Hastánc csoport!

Rólunk írták

Kik a Nílus Gyöngyei?

A Tánccsoport évek óta magas színvonalat képvisel a hazai táncéletben! Nemzetközi színtéren is elismert, sokoldalúan képzett táncosokból áll.

Számos sikeres hazai és külföldi szereplés bizonyítja, hogy egyedi stílusuk, igényes megjelenésük, és komoly technikai felkészültségük számíthat a közönség tetszésére.

Fellépéseik igényesen összeállított, magas minőségű, jó hangulatú, emlékezetes produkciók!

Elsőként ötvözték a különböző táncstílusok elemeit az orientális táncokkal, és egy új, izgalmas, látványos műfajt teremtettek, a fúziós táncokat, mely azóta is hódít.

Egyedülálló show műsoraikkal emlékezetes sikereket értek el.

“Elegancia, kifinomultság és szenvedély jellemzi táncaikat”

Az együttes vezetője, Kupovits Barbara „Kyra” (www.kyrahastanc.hu ) izgalmas, egyedi stílust alakított ki. Elsőként ötvözte a különböző táncstílusokat az orientális, autentikus táncokkal. Hosszú időt töltött külföldön ( vendégfellépő volt Monte Carloban, a Casino műsoraiban ), valamint évről-évre több hónapot töltött Amerikában és Hawaii-on, ahonnan újabb tánckülönlegességekkel tért haza, hogy gazdagítsa és megújítsa a meglévő repertoárt.

A mai napig egyetlen európai tagja a híres és elismert Bellydance Superstars-nak!

Az autentikus és modern orientális táncok ( hastánc ) egyvelege mellett, afrikai, ázsiai, hawaii, karibi és latin táncok fúzióit láthatják a vendégek, ami az eddigi tapasztalataink szerint nagy érdeklődésre számíthat, nemzetközi fellépéseinket tekintve is.

Pezsgő ritmusok, izgalmas, virtuóz dobszólók színesítik a programot.

Kyra and the Pearls of the Nile:

Kyra and the Pearls of the Nile bellydance group has been representing high quality on the inland and international stage for years. Several successful shows prove that their unique style, high standard appearance and professional technical competence enjoy the attention and pleasure of the audience.

The leader and choreographer of the group: Barbara Kyra Kupovits

2005-ben saját Tánciskolám lett és már csak magamnak dolgoztam, így éreztem csak igazán, hogy mennyit ér a munkám, minden előnyével és hátrányával együtt!

A NÍLUS GYÖNGYEI Hastánc csoport először 6, majd 8, majd 12 táncosból állt, főleg Keleti táncokkal foglalkoztunk, saját tanítványaimat válogattam ki.
A legfontosabb számomra mindig az egyéniség, eredetiség, karakter volt, mert mindig is hittem magamban, mint tanár annyira, hogy ha nyitott és érdeklődő, szorgalmas a tanítvány, akkor akár a legjobb táncossá is válhat a közös munka során!

Ez így is lett! A csoport rövid időn belül, a kezdeti hobby szintről, nagyon magas színvonalon kezdett foglalkozni a tánccal, és rengeteg hazai valamint külföldi sikert ért el!
A hobby sokak számára munkává lett és elkezdtünk foglalkozni más táncstílusokkal is, ezeket főleg a táncosok előképzettsége határozta meg eleinte, utána egymást képeztük és együtt fejlődtünk tovább, hiszen nem csak munkatársak, de nagyon jó barátok is lettünk az évek során!

Azt hiszem, hogy a mai napig ez a sikerünk legfőbb titka, persze a hit, szorgalom és a kitartás mellett!

Repertoárunk:

– Keleti táncok, Hastánc
– Versenytáncok, Latin és Standard
– Karibi és Afró táncok
– Hawaii és Tahiti táncok
– Salsa, Bachata
– Görög tánc
– Revü és Show tánc
– Ázsia style
– Burlesque és Swing style
– Kizomba és Tarraxa

Elkezdtünk kisebb- nagyobb műsorokat összeállítani, hirdetni, melyekkel a mai napig próbálunk különböző felkéréseknek eleget tenni!
Mivel a kezdetekben még elég kicsi volt a szakma, így gyorsan ki lehetett emelkedni a különlegességgel, igényességgel és hamar elterjedt a nevünk.

Egy- egy esemény hozta a másikat és bekerültünk Nagykövetségi rendezvényekre is, ahol exluzív fellépőkként, évről-évre meghívást kaptunk.

Dolgoztunk az egyiptomi, libanoni, és más afrikai követségeknek is éveken át, ami nagyon megtisztelő feladat volt számunkra!

2005-ben Bécsben történt életem második nagy fordulópontja, alig 22 évesen, mert egyetlen európai táncosként felvételt nyertek Amerika leghíresebb, MILES COPELAND által menedzselt ( a világhírű STING és a POLIS együttes menedzsere is volt) Hastánc Együttesébe, a BELLYDANCE SUPERSTARS-ba, akikkel a mai napig is időszakosan dolgozom és jó baráti kapcsolatot ápolok, legutóbb 2011-ben.

Felajánlották az állandó tagságot és munkát, de ahhoz Amerikában kellett volna letelepednem és én inkább hazajöttem, itthon folytattam az addigi elképzeléseimet, mert szerettem volna tovább fejleszteni a saját csapatomat és követni továbbra is az álmaim!

A kint eltöltött időszakban rengeteget fejlődtem, teljesen más lett a munkamorálom, a minőségi munkára való rálátásom és a közös együttlét alatt sok dolgot megtanultam, megtapasztaltam, ami még erősebbé tett, értékes barátságok alakultak ki, amik a mai napig tartanak, sőt időszakosan dolgozunk is együtt akár Budapesten vagy külföldön és mindezekért nem tudok elég hálás lenni!

2006-ban megszületett első, egész estés Show műsorunk a

“SZENVEDÉLYÜNK A TÁNC”
„Mesés utazás a csodálatosan gazdag táncvilág különleges állomásain.”

„OUR PASSION: THE DANCE”
A fabulous journey through the special stations of the wonderfully rich dance world

A Show egy varázslatos utazás, az elbűvölő, mesés Kelettől a titokzatos Ázsiáig. Egyedülálló, izgalmas, egzotikus táncok, karneváli hangulat, a táncstílusok sokszínűségének bemutatásával, látványos színpadi megjelenítésével.
The Show is a magic journey from the charming, fabulous East to the mysterious Asia. Unique, exciting, exotic dances, carnival atmosphere by introducing the variegation of the dance styles and by presenting them on the stage spectacularly.

Mottónk:

“A zene, a tánc képes összekötni embereket, érzéseket, életeket, világokat, hovatartozás nélkül. Ebben rejlik ereje. Olyan közös nyelv, amely kapcsolatot teremt a zene világán keresztül, s így a legtöbbet képes adni az embereknek, az élet szeretetét. Aki a Tánc világába belekóstol, sosem lesz egyedül, s hamar magával ragadja a szenvedély tüze.”
(Németh Mari)

A Show-nak folytatása volt 2008 Áprilisában, Szeptemberében és 2012 Áprilisában Budapesten, majd külföldön is, ahol a hagyomány szerint a

“SZENVEDÉLYÜNK A TÁNC” – Kyra és Barátai Tánc Show

elnevezéssel, de új hazai és külföldi Sztárvendégekkel bővült!

GALÉRIA