Kupovits Barbara Kyra

Táncpedagógus, koreográfus

Kupovits Barbara Kyra
Kupovits Barbara Kyra vagyok, 1983. Szeptember 1-jén születtem, Budapesten élek.
Itt végeztem iskoláimat, majd érettségi után a Szegedi Tudományegyetemen diplomáztam 2005-ben, mint Egészségtan-Tanár.
Párhuzamosan az egyetemmel elvégeztem egy Táncművészeti Szakiskolát, ahol Színpadi Táncos Oklevelet kaptam, szintén 2005-ben. Apró lánykaként kerültem kapcsolatba a zenével, tánccal, évekig színiiskolába jártam, eredményesen szavaltam, tanultam zongorázni és megismerkedtem a társastáncok világával. Szép lassan felcseperedtem, de a Művészetekhez való vonzalmam nem szűnt meg.
2000-ben ismerkedtem meg a Hastánccal és Magyarország legszínvonalasabb oktatóinál tanulhattam. Ők ismertették meg velem ennek a táncnak a különleges, visszafogott erotikus báját, finom keleties hangulatát, ami teljesen magával ragadott. Pár évre rá elkezdtem versenyezni és az eredményes szerepléseim után felkéréseket kaptam több ismert budapesti tánciskolától, hogy vállaljak tanítást, így lassan 2003 óta tanítom is, ezt a csodálatosan nőies táncot.
2002-ben eredményes Szakvizsgát tettem az Országos Szórakoztatózenei Központban, s így bejegyzett Revü-, és Keleti Táncosként jogosulttá váltam Táncoktatásra és különböző helyszíneken való Fellépésre.
2003-ban megalakult táncegyüttesem a KYRA és a NÍLUS GYÖNGYEI, mely 12 nagyszerű táncosból áll. Eredményes szerepléseink óta, rendszeresen vállalunk fellépéseket egyénileg és csoportosan is kulturális ill., céges rendezvényeken, fesztiválokon, esküvőkön, éttermekben, belföldön és külföldön egyaránt. Táncoltunk már Tunéziában, Egyiptomban, Görögországban, Ausztráliában, Ausztriában, Németországban, Írországban, Skóciában, Marokkóban nagy sikerrel, ezen kívül évek óta kapunk meghívást az Egyiptomi valamint a Libanoni Nagykövetség színvonalas rendezvényeire.
2005 decemberében megnyitotta kapuit saját tánciskolám a KYRA TÁNC STÚDIÓ, ahol ma már több tánctanárral együtt tanítok, ők mindannyian régi tanítványaimként kezdték, amire nagyon büszke vagyok.
Még ebben az évben felvételt nyertem a világ leghíresebb orientális táncegyüttesének, a „Bellydance Superstars” a tagjai közé, mint egyedüli magyar ill. európai. Több turnén vettem részt velük, mely egyedülálló a mai napig az amerikai együttes történetében.
Ez nagy elismerést jelentett az életemben, hisz Európa leghíresebb színpadain léphettem fel az együttessel, így a párizsi Folies Bergére-ben, Monte Carlo Casinójában, a genfi Casinóban, és hatalmas koncerttermekben Franciaországban, Belgiumban és Svájban. Az amerikai együttes menedzsere és producere Miles Coppeland korábban Sting és a Police együttes menedzsere is volt, ő választott az együttesbe egy bécsi válogatás során.
Az együttessel való közös munkám időszakosan a mai napig tart!
2007–ben, hogy bővítsem a már meglévő tánctudásom, elkezdtem valami egészen mást a tánc világán belül, ami nagy kihívás volt számomra. Megismerkedtem a Modern és Art jazz fogalmával, visszatértem kicsit a Baletthez és elsajátítottam a Kortárs tánc alapjait. A Táncpedagógusok Országos Szövetsége által indított képzésen, 2008 végén Modern -Kortárs Csoportvezető képesítést szereztem.
2011-ben elindult egy új fejezete eddigi pályafutásomnak, elkezdtem nagyszabású Színházi produkciókat koreografálni és rendezni, kibővítettem táncegyüttesemet és jelenleg 3 különböző stílusú Show műsorral ( 1. Szenvedélyünk a Tánc – Our passion for Dance; 2. Karibi Varázs – Caribbien Magic; 3. Pearlesque ) járjuk a világ színpadait.
2011-2013 között a további fejlődésem érdekében OKJ-s képesítést szereztem a Testnevelési Egyetem Sportoktató, majd Sportedző képzésén, Versenytánc szakán.
2016 áprilisában pedig megnyitotta kapuját második tánciskolám a Belváros szívében, a TREASURE BOX – Női Tánc & Mozgás Stúdió, melyre nagyon büszke vagyok, mert egy igazi „Kincses Ládika”, különleges, exkluzív helyszín.
Zárszóként
Mit jelent számomra a Tánc?

A Tánc számomra a Lelkem kifejezése az emberek felé.
Fontosnak tartom, hogy aki táncokkal foglalkozik vagy tanítja is, az elgondolkodjon ezen a kérdésen, hiszen ezt fogja továbbítani a tanítványai felé is, azt az érzést, amit neki ad a Tánc! Úgy gondolom, a Tánc egy életforma , melyben talán soha nem érezheti úgy az ember, hogy már nincsen mit tanulnia. Én is a mai napig folyamatosan képzem magam és törekszem arra, hogy új táncokat ismerjek meg, sajátítsak el, mely gazdagítja a személyiségem és teljesebbé teszi az életem.

A Tánc felszabadít!
 
A zenén, ritmusokon, hangulatokon keresztül éljük meg mindennapjaink pozitív vagy negatív hatásait, táncolás közben letörhetjük gátlásaink falait és kiadhatunk magunkból minden érzést. Olyan ez, mint amikor valaki naplót ír, csak fizikálisabb formában.
„A tánc a lélek rejtett nyelve.”
(Martha Graham)

GALÉRIA