Hawaii Hula

Időszakos csatlakozási lehetőség

Mi a Hula?

A Hula Hawaii szigeteiről származik és a mai napig táncolják.
Hawaii Polinéziához tartozó szigetcsoport a Csendes-óceánon.
Nevének jelentése: Hu: Energia, La: Nap

A Hulát eredetileg férfiak, később nők is táncolhatták. A régi Hawaii-on nem ismerték az írást, a tánc tudománya generációról generációra szállt.

Vallási rítusokhoz, imákhoz használták, történeteket meséltek el, természetről, szerelemről, történelemről,az emberek mindennapjairól.

A dalok ( Mele ) segítségével kapcsolat alakult ki az emberek és az istenek között. Imádkoztak a jó termésért, a sikeres vadászatért, a termékenységért.

A Hula tánc egy testbeszéd. Jellemzője a csípő folyamatos „ringása” ami a tengerek, óceánok hullámzását jelképezi, a kezek a történeteket mesélnek el, a lépések a dobok ritmusát követik.

Alapvetően tradicionális Kahiko és modern Auana stílust különböztetünk meg. Melyek zeneiségükben és ruházatukban is különböznek, viszont a történetek témájában nem feltétlen.

Az órák felépítése:

Mivel ez a táncstílus még nem elterjedt hazánkban elsősorban Kezdő órákat tartunk.

Aki már találkozott ezzel a tánccal, és nem vallja magát kezdőnek, annak is ajánlom, mivel minden ismeretlen dalban mindenki kezdő.

Technika órán is tudunk olyan feladatokat adni a gyakorlottabbaknak, hogy ne unatkozzanak. 😉

Az órákon külön tanítjuk a technikai alapokat és a koreográfiákat.

A technikai órán elsajátítjuk a helyes tartást, lépéseket, leggyakrabban használt kézmozdulatokat. Megtanuljuk, hogyan hangold össze a lépések közben a csípő és a kezek mozgását.

Ahogy haladunk időben előre, ezek kombinációját, összekötéseit, haladásokat, szintezéseket tanulunk meg. A későbbiekben eszközhasználatot.

A technika órán a dalokkal különösebben nem foglalkozunk, bár zenére táncolunk, a Hula különböző ritmustechnikájára, a mozdulat helyes kivitelezésére fektetjük a hangsúlyt.

A későbbiekben, pár hónap technikai tudás elteltével, megismerkedünk a melékkel, azaz dalokat fogunk mesélni a táncunk által!

Koreográfia órán a központban a dal, a történet (Mele).

Megismerkedünk a történettel (szövegértelmezés, háttér ismeretek, esetlegesen történelmi vonatkozás) ill. azzal, hogy a dalt hogyan fejezzük ki a Hula nyelvén (mozdulatok, maga a koreográfia).

A választott dalok szorosan kapcsolódnak az előző óra anyagához (technika). A lépéseket már ezen az órán külön nem magyarázzuk.

A kézmozdulatok mivel dal specifikusak itt lehetnek újdonságok a technika órán tanultakhoz képest.

A technika bárkinek, viszont a koreográfia előzetes technikai tudás nélkül elég nehezen követhető, ezért a koreográfia órát azoknak ajánljuk, akik részt vettek a technika órán, ill. van már biztos tudásuk a Hula lépésekben, hogy tudjanak kellően koncentrálni a dalokra.

Amire szükséged lesz: bő térdet takaró, de nem földig érő szoknya, mezítláb vagy zokni, tornapapucs, folyadék, törölköző.