november 3, 2017

OKTATÓK

Szabó Niki vagyok és én képviselem a tánciskolában a polinéz szekciót.

De hogyan is jutottam is el ide:

Több mint 10 éve kezdtem el táncolni, viszonylag későn a húszas éveim második felében, addig inkább a klasszikus sportok atlétika, labdajátékok mozgattak meg.

Hastánccal kezdtem, majd a kubai és polinéz táncok jöttek a sorban, igazából egyiknél sem szerettem lehorgonyozni,mert mindig találtam valami érdekeset, ami az egyik táncból hiányzott és a másikkal helyettesíteni lehetett.

2009-ben ismerkedtem meg először a Hawai’i Hulával egy fúziós workshop keretében, de nem tudtam nyugodni és muszáj volt megismernem a tánc eredeti gyökereit.

Akkor még a hastánc volt a nagy szerelem, de a polinéz világ egyszerű szépsége, és természettel való kapcsolata egy újfajta tánc minőséget mutatott számomra.

Számos más táncokat is kipróbáltam és folyamatosan keresem az új impulzusokat.
Úgy gondolom minél több hatás ér minket a tánc és az élet egyéb területein annál gazdagabb lesz az eszköztárunk, ami pontosabban fejezheti valódi énünket.
A hawaii tánc tanított meg először arra, hogy nem elég csak ismerni a lépéseket, követni a ritmust megtanulni a mozdulatokat, megélni érzéseinket, hanem amikor táncolunk egyszerre kapcsolódhatunk múlthoz és jelenhez, tartozni egy közösséghez anélkül hogy elveszítenénk önmagunkat. Ettől már csak pár lépés volt a Tahiti tánc, ami egy plusz energia löketet adott.

Első komolyabb fellépésem után, döntöttem úgy, hogy nem csak tanulni, hanem tanítani is szeretném, mert igazán, akkor ismersz meg jól egy mozgásformát ha másoknak is eltudod magyarázni, megtanítani úgy, hogy ők is megértsék.

Mivel rájöttem hogy igazán a tánccal szeretnék foglalkozni, kellett még valamit ami még magasabb szintre emelheti. Beiratkoztam számos edzőképzésre (2014-től), elsősorban a mozgás harmóniája, funkcionalitása, és értelme érdekelt, nem volt elég számomra a hagyomány a megszokás, hanem tudni akartam hogy a legegészségesebb, leghatékonyabb, ami néha ellentmond a táncos szabad szárnyalású énemnek.
Nem feltétlenül a megszokott tánctanári utat választottam, de aki ismer nem is egy hétköznapi személyiség vagyok.

A hawaii tánc mellett még tahiti táncokat és hastáncot oktatok, személyi edzőként és csoportos (Trx, Jóga, Gerinctréning, Pre- és postnatális torna) óraadóként dolgozom és amire most különösen büszke vagyok, hogy legújabban a szülés utáni regenerációban segítem a kismamákat újra visszatérni a mozgás vagy a tánc csodálatos mezejére.

Máté Bettina vagyok és Modern Salsa fúziót oktatok a Treasure Box-ban.

Engedjétek meg, hogy bemutassam a történetemet, hogy azok, akik még nem ismernek, megismerhessenek, azok pedig, akik közelebbiek, egy másik oldalammal is találkozhassanak.

Kiskoromban kezdtem táncolni, néptáncot. Kárpátaljai magyar lévén a lépések és mozdulatok mögött már akkor volt gondolat, tartalom. S habár ez nem olyan, mintha gyerekkoromtól kezdve versenytáncot vagy balettet tanultam volna, mindenképpen hozzájárult a későbbi táncos kapcsolódásaimhoz testtudatot adott, megszoktam a partner közelségét, érintését, irányadásának követését.

Mikor feljöttem Budapestre, rögtön kihasználtam a főváros nyújtotta lehetőségeket és elkezdtem kubai salsázni. Tanulóból hamar tanár asszisztens lettem, ekkor kezdtem el belemerülni a szép női mozgás rejtelmeibe.

Eleinte féltem, hogy hogy jön majd ki, ha 19 éves fejjel akarom megmondani tőlem felnőttebb nőknek, hogy mit, hogyan csináljanak. De szerencsére azóta is megfogja az embereket az egyenességem, ezáltal nyitottak a szavaimra, bizalmat adnak nekem.
Ezért nagyon hálás vagyok!

Hatalmas öröm látni, mikor egy-egy csípő megmozdul, egy-egy kéz fellendül.
Szeretném, hogy úgy lássák magukat a Hölgyek, ahogyan én látom őket a táncórák közben: ragyogónak, gyönyörűnek, nyiladozó virágnak.

Rájöttem, az én feladatom az, hogy a nőknek átadjam, amit tudok a nőiesség megéléséről. Felszabadítsam, pozitív irányba fordítsam, önelfogadással és önelszeretettel töltsem fel őket. Lehet, hogy valaki azt gondolja, keveset éltem még én ehhez, hogy „prédikáljak”, ám többször is bebizonyosodott az életben: épp eleget ahhoz, hogy legyen mit átadnom annak, aki nyitott rá, hogy ezt befogadja.

Ha ezt most végigolvastad, biztos, hogy nem véletlenül jutottál el hozzám.

Neked is jót tehet egy kis vérfrissülés!
Ha van kedved, csatlakozz!